Marii maestri ai Karate-ului

In cadrul acestui nou articol vom incerca sa ii trecem in revista pe maestrii a caror existenta si activitate a avut o mare importanta pentru evolutia Karate-ului. Lista acestora va creste, dar acum pentru inceput ni-i amintim pe:

Sokon ‘Bushi’ Matsumura

Sokon Matsumura (1792-1887)a fost “strabunicul” stilului Shorin Ryu. Acesta a fost recrutat in serviciul familiei Sho (familie de descendenta regala din Okinawa) si a devenit astfel cel mai importanta artist martial si implicit garda regelui din Okinawa.

Intr-un anumit moment din cariera sa acesta a plecat in China si s-a dedicat studiului stilului Kenpo (“metoda pumnului”) la un templu Shaolin, completandu-si studiile si cu tehnici de utilizare a armelor. La intoarcerea sa in Okinawa Sokon Matsumara a desavarsit stilul Shorin Ryu.

Tot el este creditat si cu popularizarea unor kata ca exercitii formale in Shorin Ryu (Naifanchi 1 si 2, Bassai Dai, Seisan, Chinto, Gojushiho, Kusanku si Hakutsuru).

Un alt set de kata, cunoscut pe vremea lui Matsumura ca si Chanan ar fo fost divizat chiar de acesta si a constituit baza pentru seriile Pinan unu si doi. Lui Matsumura i-a fost conferit titlul de “Bushi” din partea suveranului din Okinawa, ca recunoastere a calitatilor sale si a implinirilor in lumea artelor martiale.

Sokon Matsumura ar fi luptat de multe ori si se spune ca a fost neinvins. Realizarile sale in lumea artelor martiale au ajutat numeroase stiluri (Shorin Ryu, Shotokan Ryu si Shito Ryu). Extrapoland, putem spune ca toate stilurile moderne de karate care au bazele in Shuri-Te au avut de castigat de pe urma acestui maestru. Chiar si stilul corean Tae Kwon Do.

Kosaku Matsumora

Kosaku Matsumora (1829 – 1898) s-a nascut in satul Tomari, pe insula Okinawa. La varsta de 15 ani acesta incepe studiul karate-ului de la maestrul Teruya. Tanarul Matsumora devine unul dintre cei mai importanti studenti ai maestrului sau. Alaturi de acesta studiaza kata, practicate pe atunci exclusiv in Tomari (Rohai, Wanshu si Wankan, cunoscut adeseori ca si Okan).

Maestrul sau acorda o mare importanta etichetei si comportamentului, impunand studentilor sai zicala “Karate ni sente nashi” (“Nu exista prim atac in Karate.), ideal de conduita pe care practicantii de Shotokan si-l insusesc mai ales prin filiera Funakoshi.

In acele vremuri lectiile de Karate aveau loc in gradini sau cimitire. Intr-o seara, maestrul Matsumora si alti colegi se antrena in cimitirul familiei Teruya, cand a observat un necunoscut care il privea cu mare atentie. Necunoscutul si-a cerut scuze pentru ca l-a deranjat si i-a inmanat o hartie. In timp ce Matsumora citea mesajul, ciudatul emisar a disparut. Ducand mesajul maestrului sau, Matsumara a avut o puternica revelatie: “Esenta bu(do) este sa denunti consideratiile imorale, sa intelegi oamenii, sa urmezi o cale virtuoasa si sa iti devotezi viata cultivarii pacii in Okinawa.” Maestrul Matsumora a avut numerosi studenti, printre care maestrul Choki Motobu, cunoscut pentru deosebitele sale calitati de luptator.

Yasutsune ‘Anko’ Itosu

Yasutsune ‘Ankoh’ Itosu (1830-1915) s-a nascut in Shuri si a devenit unul dintre cei mai respectati practicanti de arte martiale din Okinawa in secolul al XIX-lea. Maestrul Itosu a fost studentul lui Sokon Matsumara si a lui Kosaku Matsumura.

Una dintre cele mai importante contributii la arta “To-De” sau karate a fost credinta sa ferma ca de o deosebita importanta este dezvoltarea caracterului unei persoane prin atentia acordata bunkai-ului si implicit diverselor kata.

Itosu este probabil unul dintre cei mai importanti maestrii in Shorin-Ryu si a dezvoltat acest stil adaugand seria Pinan (Heian) si Naifanchi Nidan si Sandan.

Cand a inceput sa sustina antrenamente in sistemul scolar si-a dat seama ca Naihanchin era un kata prea complicat pentru incepatori.

Si cum stilul de invatare prin kata era alegerea sa, a creat grupul de kata Pinan. Crearea acestui grup s-a bazat pe un alt kata numit Kusanku plus o serie de tehnici singulare adaugate apoi. Tot el este creditat pentru impartirea kata-urilor Kusanku si Bassai in Sho si Dai.

Pe la inceputul secolului al XX-lea (1901, pentru a fi mai exacti) Itosu devine prima persoana care introduce “To-De” in sistemul scolar din Okinawa. Acesta a fost un pas important in viitoarea evolutie si popularizare a artelor martiale insemnand scoaterea din umbra clandestinitatii a “To-De” si aducerea sa la dispozitia publicului. Odata cu acest eveniment accesul omului de rand la o serie de arte martiale a fost facilitat in mod deosebit, lucru ce a afectat pozitiv insesi artele martiale.

Maestrul Itosu a organizat si sistematizat “To-De” stabilind anumite metode standard de invatare. Printre studentii sai s-au numarat Kentsu Yabu (1863-1937), Chomo Hanashiro (1869-1945), Gichin Funakoshi (1886-1957), Moden Yabiku (1880-1941), Kanken Toyama (1888-1966),Chotoku Kyan (1870-1945), Shinpan Shiroma (1890-1954), Anbun Tokuda (1886-1945) and Kenwa Mabuni (1887-1952).

Kanryu Higaonna

Kanryo Higaonna (1851-1915) s-a nascut in Okinawa in 10 martie 1851. Cu toate ca avea o descendenta deosebit de inalta, familia sa era saracita. Isi castigau existenta transportand lemne de foc din insulele Kerama.

Era scund pentru varsta sa, dar compensa cu rapiditate si energie. La varsta de 14 ani a inceput sa studieze Kempo de la un localnic ce a invatat stilul Fukien. Visul sau era sa ajunga in China si sa studieza acolo, iar in 1866 a reusit sa-si implineasca aceasta dorinta.

Dupa un an de la sosirea sa in provincia Foochow l-a descoperit pe Ryu Ryuko. Nu i s-a permis sa se antreneze decat dupa ce a efectuat o serie de servicii viitorului maestru. Dupa multe eforturi Kanryo Higaonna a reusit sa-l convinga si a fost a admis ca discipol. Il ajuta in timpul zilei in diferite activitati si isi dedica serile antrenamentelor.

S-a antrenat in kata Sanchin si a acordat o mare atentie dezvoltarii musculaturii. Antrenamentele deosebit de dure si-au atins scopul si a castigat in zona reputatia de cel mai bun student al lui Ryu Ryuko.

Dupa 13 ani de studiu a plecat din Foochow si a revenit in Okinawa, unde a inceput sa tina lectii private cu fii celui care il ajutase sa ajunga in China. S-a intors la vechea lui slujba de negustor, dar reputatia sa era in crestere. Marinari si vizitatori din China aduceau cu ei povesti despre talentul si calitatile sale si in scurt timp multi au dorit sa ii devina discipoli. Antrenamentele erau dure, asa cum se intamplase si in cazul sau, iar din multii studenti care au inceput cu el, doar cativa au rezistat in timp.

Higaonna a inceput sa predea atat varianta dura (go) cat si cea mai usoara (ju) de Kempo. Mai tarziu avea sa combine tehnicile cu Naha-Te, stilul practicat in zona sa natala, si o serie de studenti ai sai au dezvoltat alte stiluri, pornind de la invataturile sale. Kenwa Mabuni a alaturat tehnicile de la Higashionna cu ce a invatat de la Yasutsune ‘Anko’ Itosu si a fondat Shito-Ryu. Un alt student, Chojun Miyagi avea sa rafineze Naha-Te si sa puna bazele sistemului Gojo-Ryu.

Mestrul Higaonna a murit in 23 decembrie 1915, la varsta de 63 de ani.

Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi (1868-1957) este fondatorul stilului Shotokan. Printre multele contributii aduse lumii Karate-ului mai amintim schimbarea simbolului “Kara” care insemna odata “China” in noul simbol care inseamna “gol”.

In cartea sa Karate-Do Nyumon scria: “La fel cum o vale pustie poate purta ecoul unei voci, asa trebuie cel care urmeaza Calea Karate-ului sa se goleasca de orice, sa scape de sine, de egocentrism sau de lacomie. Golitiva in interior, inaltandu-va in acelasi timp. Acesta este adevaratul inteles al lui “gol” din Karate.”

Rezultatul schimbarii simbolurilor a fost ca termenul Karate-Do, tradus inainte ca “mana chinezeasca” acum este cunoscut ca si “Calea mainii goale”.

Pentru ca Maestrul Funakoshi a avut o deosebita contributie in ceea ce numim astazi Karate-Do si Shotokan, veti putea citi mai mult despre el tot aici.

Funakoshi – Contributia sa la aparitia si dezvoltarea Karate-ului este un articol pe care va invit sa il lecturati in dojo.ro.

Choki Motobu

Choki Motobu (1871-1944) s-a nascut in satul Akahira din regiune Shuri, Okinawa. Era fiul lui Motobu Udun, de descendenta nobila. Familia Motobu era priceputa la stilul Ti.

Motobu a invatat cateva tehnici de la familie, dar cum doar fratele sau mai mare, Choyu, avea dreptul de a continua traditia martiala a familiei, a trebuit sa caute altundeva ocazia de a studia.

Choki a inceput sa se antreneze mult la makiwara si obisnuia sa ridice pietre grele pentru a castiga forta.

Si-a propus sa devina cat mai puternic si mai bun si s-a dedicat unor serii de antrenament dure. In curand a devenit cunoscut cu porecla “Motobu zaru”, “Motobu maimuta” datorita vitezei sale si agilitatii deosebite. In cele din urma a devenit studentul lui Anko Itosu.

Tanarul Choki isi petrecea o mare parte din timp provocand la bataie barbatii puternici si aratosi care ii aparea in cale. A invatat mult din aceste lupte de strada, pe care in majoritate le castiga. Activitatea “extrascolara” a tanarului discipol i-a displacut insa lui Itosu, care l-a expulzat din dojo.Comportamentul agresiv al lui Motobu i-a adus o reputatie negativa si in curand o serie de sensei aveau sa-l refuze atunci cand incerca sa li se alature. A existat insa cineva caruia nu i-a displacut spiritul combativ al tanarului si l-a primit ca discipol.

Acesta era Kosaku Matsumora din Tomari. Aici Motobu a invat o serie de kata, dar si-a pastrat vechea ocupatie de “street fighter”. Matsumora a refuzat in cele din urma sa-l invete kumite, dar se spune ca studentul privea unele atrenamente realizate de maestru printr-o spartura in gard.

Calitatile sale dobandite datorita multelor lupte i-au folosit si a inceput sa-si formuleze propriul stil de kumite, reusind sa atraga atentia atat in Okinawa cat si in Japonia. Intr-o zi, aflandu-se in Kyoto, a fost convins de un prieten sa participe la un concurs. Exista un boxer strain care ii provoca la lupta pe cei doritori. Boxerul s-a comportat arogant, dar timp de 2 runde Motobu s-a multumit doar sa eschiveze. Infuriat in cele din urma i-a aplicat acestuia o lovitura de pumn in tampla si l-a lasat K.O. Multimea a incremenit, pentru ca inca nu vazusera un asemenea stil. Cu toate ca tehnica pe care a aplicat-o a fost una de baza, Motobu a castigat o reputatie deosebita si s-a trezit peste noapte maestru.

In scurt timp a devenit o persoana extrem de respectata si a fost invitat sa ii invete pe studentii de la diferite universitati. Multi alti sensei aveau sa isi trimita studentii pe la Motobu pentru a invata ceva din uimitorul sau stil de lupta. Se spune ca ii invata pe studentii sai kata Naihanchi si o serie de tehnici de aruncare si de prize. Se spune ca Choki Motobu, plin de incredere datorita realizarilor sale l-ar fi provocat pe fratele sau mai mare, Choyu. Acesta l-a fi azvarlit pe Motobu ca pe o papusa de carpe si acesta a devenit dintr-o data mai umil, adoptand in acelasi timp mai multe din formele Ti, specifice stilului familiei sale.

In 1922 Maestrul Motobu il ajuta pe Maestrul Funakoshi in activitatea sa de ai invata karate pe tinerii japonezi. Cu noi teluri, Motobu se intoarce in Okinawa si in anul 1936 incepe sa se antreneze alaturi de Maestrul Kentsu Yabu.

Mai tarziu, Motobu si-a dat seama de importanta traditiei in antrenament. A sustinut mereu antrenamentul cu makiwara si a devenit pasionat de kata, la fel de entuziast in aceasta chestiune pe cat a fost de kumite in tinerete. Pentru o scurta perioada a plecat din Tokyo si s-a intors in Okinawa pentru a-si vizita maestrii si pentru a se asigura ca la randul sau ii invata pe studenti kata corecte. S-a intors apoi in Tokyo continuand activitatea cu discipolii sai. La scurt timp inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, maestrul Motobu a revenit in Okinawa. A murit in 1944 din cauza unei boli la stomac. Avea 73 de ani.

Kenwa Mabuni

Kenwa Mabuni (1889-1952) este considerat fondatorul stilului Shito-Ryu. S-a nascut in Shuri, Okinawa, fiul unui samurai a carei descendenta se intindea pe 17 generatii. Membrii familiei sale au fost luptatori cunoscuti si apreciati secole de-a randul. Pe vremea sa artele martiale erau cunoscute dupa satul in care se practicau: Shuri-te (“mana lui Shur”i), Naha-te si Tomari-te.

Mabuni a invatat Shuri-te cu Yasutsune Itosu, la randul sau studentul lui Sokon Matsumara, si Naha-te de la Kanryu Higashionna. Mabuni a invatat 23 de kata de la Itosu si cateva kata cu arme si fara de la Seisho Arakaki (1840-1918), plus cateva forme de Kung Fu de la Woo Yin Gue, un negustor de ceai in Okinawa.

In anii 20 ai secolului trecut, insatiabilul Mabuni participa intr-un club de karate condus de Miyagi si de Choyu Motobu, ajutati de Chomo Hanashiro si de Juhatsu Kiyoda. Acolo a avut parte de profesori deosebiti: Motobu, maestru in Shuri-te (anterior stilului Shoryn-ryu) si in gotende (arta secreta a curtii regale din Okinawa) si Hanashiro, specialist in Shuri-te, Kiyoda, expert in Naha-te.

Clubul respectiv a devenit celebru in acele timpuri, fiind o adevarata pepiniera de artisti martiali. Ryukyu Tode Kenkyu-kai a oferit pe parcursul anilor o serie de karateka de mare valoare, care apoi au devenit maestrii in stilurile lor.

Peste putin timp il gasim pe Mabuni ofiter de politie foarte respectat, ce intreprindea dese vizite in Japonia, dupa ce Gichin Funakoshi a introdus “karate” acolo. Intr-un final Mabuni de stabileste in Osaka si incepe sa predea Karate. La scurt timp Butokukai (organizatia care guverna lumea artelor martiale in Japonia) au inceput sa inregistreze toate scolile de Karate si atunci maestrul Mabuni si-a numit stilul Hanko-ryu (stil pe jumatate dur). In 1930 avea sa-i schimbe numele in Shito-ryu in onoarea a doi sensei ai sai Yasutsune Itosu si Kanryu Higashionna. Primul caracter kanji din Itosu este asemanator ca pronuntie cu “Shi”, iar la Higashionna suna a “to”. De aici Shito, plus ryu.

Nu toate oficialitatile au fost de acord cu aceasta separare a Karate-ului din Okinawa. Maestrul Toyama din Shotokan i-a chestionat pe Mabuni si pe altii in ceea ce priveste utilizarea de catre acestia a ceea ce el numea “nume care suna ciudat”. Mabuni a replicat ca prin numirea stilului nu numai ca ii va satisface pe cei din Butokukai ci le va oferi si practicantilor siguranta si ceva cu care sa se indentifice.

Printre primii sai studenti s-a numarat Kanei Uechi, care prin 1935 era deja instructor in Osaka. In 1950 Uechi s-a intors in Okinawa si a stabilit “Shito-ryu Kempo Karate-do Kai”. In Okinawa Uechi este considerat a fi adevaratul succesor al lui Mabuni, dar la nivel international, fiul lui Mabuni, Kanei este considerat conducatorul stilului Shito-ryu. Fratele sau mai tanar, Kenzo este de asemenea considerat a fi in partea superioara a ierarhiei. Acesta a fost indemnat de mama sa sa preia stilul Shito-ryu. Nefiind sigur care ar fi alegerea corecta Kenzo Mabuni s-a auto-exilat si dupa 2 ani a revenit si a acceptat marea responsabilitate, devenind mostenitorul tatalui sau.

Cei doi frati Mabuni conduc programele de karate la o serie de universitati nipone, sarcina mostenita de la tatal lor. Intre timp alti studenti de la inceput ai lui Mabuni si-a format propriile stiluri. Ryusho Sakagami, contemporan lui Kanei Mabuni, a infiintat Itosu-kai, imediat dupa moartea lui Mabuni. Fiul lui Sakagami, Sadaaki, raspunde acum de stilul Itosu-kai si isi desfasoara activitatea in zona Yokohama. In 1948 Chojiro Tani a organizat Shuko-kai acolo unde a predat Tani-ha Shito-ryu.

Maestrul Mabuni, fondatorul Shito-ryu a murit in Osaka in mai 1952 la varsta de 64 de ani.

Chojun Miyagi

Chojun Miyagi (1888-1953) a fost fondatorul stilului Gojo-ryu. Acest stil incearca sa combine 2 idealuri: finete si duritate. Se pune mare baza pe combinatia dintre tehnici de blocare usoare si circulare urmate de contraatacuri dure si rapide.

Chojun Miyagi s-a nascut in Naha, in 25 aprilie 1888. A inceput sa studieze karate alaturi de Kanryo Higashiona in 1902. Datorita unui talent nativ si a unei vointe de fier a progresat foarte rapid. Antrenamentele erau deosebit de dure cu multe sectiuni de alergari si exercitii de forta. Se spune ca de cateva ori Miyagi a lesinat executand kata Sanchin, atat de dur era maestrul sau.

Sensei Higashionna e murit in 1915, iar Myiagi a fost nevoit sa isi caute un alt maestru. In acelasi an a plecat in China pentru a-si completa cunostintele de karate. Aceasta era prima din cele 3 calatorii pe care avea sa le intreprinda acolo. Intorcandu-se in Okinawa a inceput sa ii invete pe altii karate in orasul sau natal Naha.

In 1921 a fost ales sa reprezinte Naha-te in fata printului Hirohito si a reusit sa impresioneze. A repetat performanta peste 4 ani, de data aceasta in fata printului Chichibu. La 38 de ani convins ca artele martiale din Okinawa au totusi viitor Myiagi si-a intetit eforturile de promovare a acestora ajutat de Chomo Hanashiro (Shuri-te), Kenwa Mabuni (Shito-ryu) si Choki Motobu, petrecand urmatorii 3 ani antrenandu-se in tehnici de baza, kata, fitness si filosofie.

Chojun Miyagi si-a dedicat intreaga viata activitatii in Karate si a formulat un sistem de invatare care sa favorizeze activitatea cu studentii din sistemul de invatamant. Cei care se antrenau insa acasa la el aveau parte de un tratament dur, conform stilului de lucru traditional.

In 1931 Butokukai inregistreaza oficial stilul Gojo-ryu, un moment de mare insemnatate pentru practicantii acestuia. Cel care a facut ca toate acestea sa fie posibile a murit in 8 octombrie 1953, fie in urma unui atac de cord, fie in urma unei hemoragii cerebrale. Chojun Miyagi avea atunci 65 de ani.

Hironori Ohtsuka

Hironori Ohtsuka (1892 – 1982) a fondat stilul Wado-ryu si a studiat Shotokan cu Gichin Funakoshi. S-a nascut in orasul Shimodate, Prefectura Ibaraki, Japonia. La varsta de 6 ani a inceput sa invete Jiu Jutsu, iar la 13 Shindo Yoshin Ryu Jiu Jutsu cu un maestru numit Tatsusabaro Nakayama. A continuat studiile de arte martiale si la Universitatea Waseda, primind apoi premiul Menkyo-Kaiden in 1921 (succesorul maestrului in stilul sau.)

Ohtsuka a auzit apoi de un nou stil de lupta fara arme din Okinawa, introdus de Gichin Funakoshi. Arta aceea se numea Karate. In 1922 Ohtsuka il viziteaza pe Maestru in Tokyo si studiaza alaturi de el si mai apoi alaturi de Kenwa Mabuni si de Choki Motobu.

Realizarile sale in Karate i-au adus o serie de onoruri, devenind instructor de Shindo Yoshin Ryu Jujitsu si instructor asistent la dojo-ul lui Funakoshi.

In timpul antrenamentului sau a dezvoltat conceptul de lupta pre-aranjata in care ambii participanti cunosc in avans care tehnici vor fi aplicate. Acest exercitiu era considerat un mic kata de 2 persoane care dezvolta calitatile de luptator si ajuta la invatarea anumitor concepte, situandu-se la mijlocul drumului intre tehnici de baza si aplicatii.

Intre timp, Ohtsuka experimenta cu incorporarea cunostintelor sale de arte martiale intr-o noua forma de Karate. Parte din aceste experimente era si introducerea luptei libere, ceea ce a dus la un conflict cu Funakoshi, iar cei doi s-a despartit. In 1938 noul sau stil era acceptat de Dai Nippon Butokukai, sub denumirea de Wado Ryu, iar Ohtsuka a primit titlul de Renshi Go.

Dezvoltarea noului stil a continuat dupa al doilea Razboi Mondial si in 1966, Sensei Ohtsuka a primit un titlu onorific din partea Imparatului Hirohito pentru dedicatia sa in promovarea Karate-ului. In 1972 a primit titlul Meijin din partea unui membru al familiei imperiale japoneze. Ca rasplata pentru serviciile aduse artelor martiale a primit medalia Shiju-Hoosho din partea Guvernului japonez, fiind singurul om in instoria Karate-ului care sa primeasca aceasta onoare

In 29 ianuarie 1982, Ohtsuka-Hironori Meijin a murit, la scurt timp dupa ce implinise 90 de ani.

Kosei Kokuba

Kosei Kokuba (1901 – 1959 ) este fondatorul stilului Motobu-ha Shito-ryu. Invataturile lui Motobu au avut un mare impact asupra Karate-ului si au gasit ecou in inima lui Kokuba, care a combinat invataturile de la Mabuni cu cele ale lui Motobu si a creat astfel Motobu-ha Shito-ryu.

Kosei Kokuba s-a nascut in orasul Naha, fiul cel mai tanar intr-o familie de samurai al carei arbore genealogic cuprindea si familia regala Sho-Shi din Okinawa. La 14 ani a inceput sa studieze Karate alaturi de Maestrul Choki Motobu.

In 1924 s-a mutat in Tokyo si in 1940 s-a stabilit in Osaka, unde a inceput sa antreneze tineri in stilul pe care il invatase in Okinawa. In 6 iunie 1943 Kokuba a infiintat Seishin Kan Dojo.

Mai tarziu Motobu si Mabuni au venit in Osaka si au sustinut antrenamente in dojo-ul lui Kokuba, care a profitat de ocazie si a invatat Shito-ryu de la fondatorul stilului, Mabuni. Kokuba a predat apoi stilul de Karate al lui Motobu si, dupa moartea acestuia in 1944, a devenit conducatorul stilului Motobu-ha Karate-Do.

To-Te Sakugawa Kanga

(5 martie 1733 – 17 august 1815)

Pe numele sau de nastere Teruya Chikudon Peichin Kanga, sa nascut in Shuri, descendent din familia Urazoe Uekata Kuan’an avind radacinile in Eki Clan. Sakugawa a fost inteligent, puternic si foarte talentat, avansind in rang inca de tinar la curtea regatului Ryukyu. Cind implinise 30 de ani este trimis in China ca Ryugakusei sa-si inbunatateasca cunostintele fizice si intelectuale.

Ca multi alti locuitori din Okinawa calatoreau in China la Fuzhou sa invete Boxul Chinezesc. Sakugawa si-a inceput studiul artelor martiale inca de tinar, incepind sa invete de la un calugar venit din China Takahara Peichin, stabilit in satul Akata, mai tirziu il intilneste pe Kushanku un atasat militar din China la curtea regala Ryukyu.

Acesta il invata pe Sakugawa Kempo (Boxul Chinezesc) si sistemul celor cinci animale, ramine elevul lui Kushanku timp de sase ani, iar dupa moartea lui Takahara se intoarce in Shuri si deschide un dojo pentru prima data public. Printre studenti sai sau remarcat Okuda, Makabe, Matsumoto si Sokon Bushi Matsumura acesta din urma va transmite mai departe arta sa Sakugawa To-Te. De la Sakugawa au ramas cunoscute Kushanku Kata si Skugawa No Kon, utilizate astazi in multe scoli de Karate din Okinawa si Japonia.

| dojo | Karate | TAGS: , , , , , , , , , , , , , .

Despre dojo

În viaţa de zi cu zi Dojo este de fapt Ramona Iftode, femeie, peste 30 de ani, practicant de arte marţiale din 2001 şi deţinătorul acestui proiect. Când nu administrează Dojo.ro, Ramona lucrează ca web designer la firma ei (Dojo Design), scrie pe bloguri şi călătoreşte.

Promoveaza-te pe Dojo.ro!

Dojo.ro ofera 3 tipuri de promovare.
Afla mai multe ...

Scrie pe Dojo.ro!

De acum poti deveni editor pe dojo.ro.
Afla mai multe ...

Doresti un site?

Servicii profesionale de web design, la preturi excelente.
Afla mai multe ...

izmir seo seo bardak altl oto kokusu vazo beylikdz escort bayan istanbul escort bayan branda big bag Drum IBC